Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’20 στην Αθήνα της «διαφορετικότητας» και μια παρέα που σύχναζε στην πλατεία Κυριακού, τη σημερινή πλατεία Βικτωρίας, αποφάσισε να ιδρύσει μια ομάδα ποδοσφαίρου.Καθαρά για χόμπι και από αγάπη στο άθλημα.Οι εποχές ήταν δύσκολες, αλλά το μεράκι έφτανε και περίσσευε. Κολομβούνης, Πέτας, Σταθόπουλος, Συνοδινός, Σταματόπουλος, Γλυκοφρύδης ήταν οι πρωτεργάτες της ιδέας που επίσημα υλοποιήθηκε τον Μάιο του 1923. Το βάρος της οργάνωσης έπεσε πάνω στον καθηγητή Μαθηματικών Βαγγέλη Σταμάτη, ο οποίος ήταν ένας από τους κορυφαίους παράγοντες της προπολεμικής περιόδου και βοήθησε με τις γνώσεις του την παρέα της πλατείας Βικτωρίας να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της δημιουργίας μιας νέας ομάδας. Ο Βαγγέλης Σταμάτης ήταν μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού και μαζί με δύο-τρία ακόμη μέλη διαφώνησε και αποχώρησε από τους «πράσινους». Η νέα ομάδα που ιδρύθηκε πήρε το όνομα «Ατρόμητος». Το ιδρυτικό καταστατικό απέκτησε επίσημη μορφή δύο χρόνια μετά. Το 1924 εγκρίθηκε η δημιουργία του νέου συλλόγου, αλλά η υπογραφή του ιδρυτικού καταστατικού έγινε το 1925.

Ο Ατρόμητος έχει τον αριθμό 14 στο μητρώο της ΕΠΟ. Η πρώτη ομάδα που εγράφη στο δυναμικό της ελληνικής ομοσπονδίας ήταν ο Παναθηναϊκός και ακολούθησαν: ΑΕΚ, Απόλλων, Δάφνη, Αθηναϊκός, Αστήρ Ζωγράφου, Γουδί, Ολυμπιάδα (Ορφέας Αιγάλεω), Άρης Πετρούπολης, ΑΟ Παγκρατίου, Ελληνορωσικός, Αρίων Παγκρατίου, Αττικός και Ατρόμητος.Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου, ένας ευυπόληπτος γιατρός που καταγόταν από τη Μικρά Ασία και πρώτη έδρα της ομάδας ήταν το γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως και αργότερα το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το 1925, σε μια άλλη περιοχή της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, στο Περιστέρι, που ακόμη δεν είχε συσταθεί σε δήμο, ιδρύεται ο σύλλογος Ασπίς, από τον οποίο προήλθε ο ποδοσφαιρικός Νέος Αστήρ.Το 1932 ο Νικόλαος Επίογλου και ο Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου, που κρατούσαν στα χέρια τους τις τύχες της ομάδας του Ατρόμητου, πήραν τη μεγάλη απόφαση. Ο Ατρόμητος έπρεπε να βρει τη δική του έδρα. Η γειτνίαση με τον Παναθηναϊκό δημιουργούσε εμπόδια, καθώς η ομάδα δεν είχε δικούς της φιλάθλους κι έπρεπε να αποκτήσει το δικό της ξεχωριστό κοινό. Η ιδέα τους πήρε σάρκα και οστά.

Ο Ατρόμητος μετακινήθηκε το 1933 στο Περιστέρι που εκείνα τα χρόνια ήταν ένας απέραντος περιστερώνας και το αποκούμπι χιλιάδων προσφύγων, μετά την καταστροφή της Σμύρνης.Δεν ήταν ούτε καν δήμος. Δήμος έγινε το 1934. Η συγχώνευση έγινε χωρίς μεγάλη δυσκολία. Ατρόμητος Αθηνών και Αστέρας ενώθηκαν εις σάρκα μία. Ο Αστέρας, που ήταν ανεξάρτητο σωματείο, έδωσε το σύμβολό του (το αστέρι) στη φανέλα της νέας ομάδας που δημιουργήθηκε, αλλά και τα χρώματά του, το μπλε και τον άσπρο, ενώ ο Ατρόμητος Αθηνών κράτησε το όνομά του. Έτσι δημιουργήθηκε το 1932-33 η συνέχεια του Ατρόμητου Αθηνών, με σήμα το αστέρι, χρώματα το μπλε – άσπρο κι έδρα το Περιστέρι. Ο Ατρόμητος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του διαδρομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο την περίοδο 1924-25 μετέχοντας στο πρωτάθλημα Αθηνών. Η πρώτη μεγάλη στιγμή της ομάδας έρχεται την περίοδο 1950-51 όταν κερδίζει την άνοδο στην Α2 Κατηγορία Αθηνών καθώς τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόταν στην Β’ Κατηγορία. Την περίοδο 1958-59 κατακτά την 1η θέση κερδίζοντας για πρώτη φορά την άνοδο στην Α’Αθηνών. Τρία χρονιά αργότερα η ομάδα ανέβηκε στη νεοσύστατη Β’ Εθνική για να έρθει η πολύ μεγάλη στιγμή την σεζόν 1971-72 όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα με την ιστορική νίκη στο Ρουφ (1-0 με γκολ του Στολίγκα) και την άνοδο στην Α’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η δεκαετία του ’70 χαρακτηρίζεται «χρυσή» για τον Ατρόμητο μέχρι που την σεζόν 1980-81 αγωνίζεται για τελευταία φορά στην Α’ Εθνική.

Ακολουθεί μα πτωτική πορεία, με πτώση στην Γ’ Εθνική το 1987 και άμεση επάνοδο στη Β’ Εθνική την επόμενη σεζόν Ο Ατρόμητος μετατράπηκε για πρώτη φορά σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ) την περίοδο 1992-93 και πρώτος πρόεδρος της ήταν ο Ανδρέας Κουλόπουλος. Το 1997 διαλύθηκε η ΠΑΕ γιατί η ομάδα υποβιβάστηκε στη Δ’ Εθνική και πέρασε πάλι στα χέρια του ΑΠΣ Ατρόμητο ωστόσο την σεζόν 1998-99 η ομάδα έγινε πάλι επαγγελματική επιστρέφοντας στη Γ’ Εθνική. Ο Μάιος του 2005 βρήκε τον σύλλογο στη Γ’ Εθνική, με πολλά οικονομικά προβλήματα, που καθιστούσαν το μέλλον του εξαιρετικά αβέβαιο. Σαν «μάνα εξ ουρανού» και ακολουθώντας τα βήματα του Νίκου Επίογλου και του Ιωσήφ Τσουρουτσόγλου παρουσιάζεται ένας από τους πλέον αξιόπιστους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σπανός, ιδιοκτήτης της εταιρείας πετρελαιοειδών «ΕΤΕΚΑ», ο οποίος κάνει τη σοβαρότερη και σπουδαιότερη επενδυτική κίνηση που γίνεται ποτέ στον αθλητισμό του Περιστερίου. Διαλύει τη Χαλκηδόνα που ήταν μία από τις ομάδες-πρότυπο στην Α’Εθνική και τη συγχωνεύει με τον Ατρόμητο. Χωρίς όρους. Ξαφνικά και αναπάντεχα ο Ατρόμητος βρέθηκε στα «μεγάλα σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου ύστερα από 24 ολόκληρα χρόνια. Αναπάντεχα, αλλά λυτρωτικά… Ο Ατρόμητος κρατάει τα σύμβολά του, τα χρώματά του, την έδρα του και βάζει πλώρη για μεγάλες επιτυχίες. Κάπου εδώ κλείνει ένας πολύ μεγάλος κύκλος της ιστορίας του Ατρόμητου και ξεκινάει ένας καινούργιος …

Επικοινωνία

Στείλτε μας ένα email και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατό μαζί σας

Not readable? Change text. captcha txt